SZABÓ AIDA (Jampa drolma)


ÉLNI ÉS HALNI
NYÍLÓ, HULLÓ VIRÁGKÉNT –
NEM KELL ENNÉL SZEBB!

Szabó Aida (Jampa drolma) – voltam és vagyok: ok, okozat… és okozó –, 1951-ben születtem, éltem Budapesten, és újraszülettem 2002-ben. Műszaki végzettséggel rendelkezem. 1975-től hivatásos katonaként szolgáltam Ercsiben, majd Budapesten. 1998-ban leszereltem mint nyugállományú százados. Három gyermekem és – kosárnyi – kilenc unokám van. 1972 óta Ercsiben élek, ma már csak a legkisebb lányommal. Életem sorsdöntő eseménye után ragadtam tollat. Az új életemben ajándékként kaptam az írás örömét és gyönyörűségét. 2005-ben kezdtem el írni, amikor mint tanuló nagyanyó a Kőrösi Csoma Sándor Buddhista Egyetemre jártam. Ott szerettem bele a haikukba, így először ezzel a műfajjal próbálkoztam, de azóta már a wakák, haibunok, versek, prózák és mesék birodalmába is sűrűn el-elkalandozom.
2008-ban MALA GYÖNGYSORA haikukötetem magánkiadásban jelent meg. Több pályázaton értem el helyezést; többek között 2009-ben a PILLANGÓÁLMOK verseskötetem kiadását. 2010 augusztusában Pécsett a VILÁG HAIKU FESZTIVÁLon tizenhárom magyar képviselők egyike voltam. Különböző antológiákban, irodalmi folyóiratokban jelentek meg írásaim. A virtuális hálón: http://mek.oszk.hu/10100/10112/, http://www.irodalmiradio.hu/hallgato33/tartalom/szaboaida.html..
Számos haikuim a Terebess internet legnagyobb haiku-adatbázisán is megtalálható:
http://www.terebess.hu/haiku/index.html
A MAGYAR HAZÁBAN című versem Lukács Sándor színművész előadásában az alábbi linken meghallgatható: http://www.irodalmiradio.hu/lukacssandor.html.
Ercsiben a „KÖNYVTÁRAK ÖSSZEFOGÁSA A TUDÁSÉRT” programsorozat keretében Scherfer Olivér festőművész festményei az általuk ihletett haikuimmal kerültek kiállításra. Budapesten a Latitudes Könyvesboltban Szentgyörgyi Erika festőművészt a festményei által inspirált verseimmel köszöntöttem. Érden a Szepes Gyula Művelődési Házban a TÁNC VILÁGNAPJA alkalmából volt szintén közös rendezvényünk, verses kiállításunk. Ercsiben 2010 szeptemberétől az EÖTVÖS JÓZSEF IRODALMI KLUB-ot vezetem, és ez év áprilisától minden hétfőn az általam meghirdetett MESEVÁR-ban mesélő nagyanyóként az alsóosztályos gyerekeknek mesélek. Tagja vagyok dr. Vihar Judit által vezetett Budapesten működő HAIKU KLUB-nak.
Nevem mellett zárójelben levő név Jampa drolma, a tibeti nevem, ami szelídséggel, szelídséget védelmezőt jelent. Útmutatásként veszem, és hiszem: ahogy az erőszak erőszakot, hasonlóképpen a szelídség szelídséget szül.

CSILINGELVE FUT
AZ ÉLET, VÉGE MÉGIS,
CSAK HARANGKONGÁS.