Karácsony István dr.

Az érzékeny vízöntő

A vízöntő csillagkép jegyében születtem, annak minden érzékenységével és sebezhetőségével együtt. Iskoláimat Révfülöpön és Tapolcán, az orvosi egyetemet Budapesten végeztem.
Nőgyógyász és onkológus szakorvos vagyok. Mintegy húsz éve Érden – a jelenleg Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben dolgozom.
Irodalommal – verses és prózai írásokkal – 30 évvel ezelőtt kezdtem komolyabban foglalkozni. Egy pályázatra beküldött elbeszélésem – amely később könyv formájában is megjelent – „A tündéri utazás”, díjat nyert. A rendszeres írás már régen is közel állt hozzám, hiszen az egészségneveléssel kapcsolatosan több munkám korábban már megjelent. Legutóbb a „Pozitív egészségnevelés” című 2010-ben napvilágot látott könyvem (talán Eckhardt Sándor professzor ajánlásának köszönhetően) – szerénytelenség nélkül állíthatom – meglehetősen sikeres volt.
A szépírással foglalkozni azonban egészen más dolog. Bízvást mondhatom, hogy a szépirodalommal való alkotói tevékenységem nem egyfajta „menekülés” az egyébként embert próbáló onkológiai, tehát daganatos emberekkel való foglalkozástól. Mindazonáltal felszabadít, regenerál, és szinte újjá teremt. Ezt az újjászületést igényli is az én – mint említettem - túlérzékeny természetem, amelytől sokszor nemcsak én, de környezetem is szenved. Efféle „vadhajtásaimat”, túlérzékenységemet évtizedek óta próbálom pl. a Hatha-jóga segítségével nyesegetni, több-kevesebb sikerrel. Viszont úgy vélem, hogy feltétlen szükséges az érzékeny természet az íráshoz, főként a lírai természetű alkotásokhoz! Ezt a véleményemet írótársaim is megerősíthetik.

Egyéb írásaim mellett eddig hét szépirodalmi kötetem jelent meg:

A tündéri utazás /1977/
Gyümölcskosár /1999/
A víg apát /2001/
Amerikai morzsák és más /s/írások 2003/
Szivárványhártya /2005/
Sörhajó /2010/
Mosoly Szálló /2011/